Gelin Alma Serüveni Nasıl Olur?

Anasayfa  / Blog Listesi  / Gelin Alma Serüveni Nasıl Olur?

blog image

Gelin Alma Serüveni Nasıl Olur?

Gelin Çıkarma Nedir? 

Gelinin baba evine vedası anlamına da gelen gelin çıkartma, günümüzde hala sıklıkla uygulanan geleneklerden biri. Her veda gibi bu gelenek de içerisinde duygu dolu anlar barındırıyor. Bu hüznün dağılması için gelinin evi önünde eğlenceli bir ortam oluşturulur. 
Gelin alma geleneği, düğün günü gelin kuaförden geldikten sonra gerçekleştirilir. Damadın ailesi tarafından baba evinden alınır ve ardından düğün mekanına geçilir. 

 

Gelin Almada Neler Yapılır? 

Bu gelenekler yöreden yöreye değişse de belli başlı gelenekleri şöyle sıralayabiliriz: 

  • Damadın ailesi ve arkadaşları konvoy oluşturarak gelinin evine doğru gider. 

  • Damat tarafı evin önüne geldiklerinde evin içinde de vedalaşma töreni başlamış olur. 

  • Damat ve aile büyükleri eve girer ve kızlarına iyi bakacaklarının sözünü verirler. 

  • Eller öpülür, gelin ailesi ile vedalaşır. 

  • Bunlar olurken evin önünde davul zurna eşliğinde eğlenilir. 

  • Gelin, babasının koluna girerek evden çıkar. 

  • Önceden hazırlanmış, süslenmiş gelin arabasına binilerek düğün mekanına doğru yola çıkılır. 

 

Gelin Alma Adetleri Nelerdir? 

Kapıyı Tutma: Evin kıymetlisi, biricik kızı öyle kolay kolay verilmez. Çalındığında gelinin yakını olan genç kızlar tarafından kapı tutulur. Harçlık alınana kadar da bırakılmaz. 

Davul Zurna Çaldırma: Damat tarafı gelinlikle gelin almaya davul zurna ekibi ile gider. Gelinin kapısının önünde çaldırılır. 

Testi Kırma: Gelin evden çıktıktan sonra evlerinin bereketli olması için içi şeker ve para dolu bir testi kırılır. Bu gelenekte genellikle karlı çıkan taraf çocuklar olur. 

Konvoy Adetleri: Gelin almaya giderken de dönerken de konvoy oluşturulur. Gidilecek yere hemen ulaşmak yerine birkaç kere bölgede tur atılır. Bu esnada kornalar çalınır. Konvoya katılan araçların aynasına havlular bağlanır. Böylece o aracın düğün konvoyunda olduğu belli olur. 

x
duguntrend.com sitesi çerezler kullanmaktadır. Devam ederek çerez politikamızı ve site kullanım koşullarımızı kabul etmiş olursunuz.Kabul Et ve Kapat